Muzeum kutilstv

V chatové oblasti u Lanškrouna v podhůří Orlických hor je možné spatřit zajímavé rekreační stavby s pozůstatky kutilství z 80. let 20. století. Jeden takový objekt s mnoha zajímavými artefakty lidské tvořivosti, v němž rezonuje mnoho nápadů z období, kdy nebylo možné snadno koupit zboží, které je dnes v přemíře dostupné v mnoha hobby marketech, si pořídili a zrestaurovali David a Petra Latifovi z Lanškrouna.

Je zde možno vidět celou řadu nápadů. Například ručně vypalované a vyřezávané garnýže záclon, popř. s velkou precizností a dobrým vkusem na míru dělaný nábytek. Nemalou pozornost si zasluhuje kompletně lakované vnitřní obložení z masívního dřeva, včetně rámů. Udírna se zázemím dotváří mozaiku chatařské kultury v Československu během svého velkého rozmachu v 80. letech 20. století.

Zajímavou součástí stavby a raritou je větrná elektrárna (kompletně sestrojená panem Kopeckým, původním majitelem, jenž čerpal inspiraci v návodu z tehdy populárního magazínu Udělej si sám). Ještě nedávno byla plně funkční a pomáhala alespoň ve formě 12 V suplovat klasickou elektřinu, kterou zavedli až nyní. Celá chata měla kompletní rozvody doplněné o trakční baterii k uchovávání přebytečné energie. Takto se dalo svítit nebo používat například televizor na 12 V. Veškeré zařízení tvůrce tomuto napětí plně přizpůsobil - upravoval žárovky apod. Kvůli potřebě co nejlépe využít větrnou energii byla horní část stožáru s otočnou vrtulí umístěna do optimální výšky, kde lopatky zachycovaly co nejvíce větru.

Slovy jednoho z majitelů, pana Latifa: "Když jsme před devíti lety hledali rekreační objekt v okruhu Lanškrouna, tak nebylo snadné najít něco, co by odpovídalo našim požadavkům. Už jsme ztráceli naději, že něco zajímavého objevíme. Nakonec v jedné realitní kanceláři inzerovali tuto nemovitost. Po návštěvě a prohlídce nás zaujala mimo jiné i vynalézavost původního majitele, již zmiňovaného pana Kopeckého, který chatě vdechl kouzlo svojí bezbřehou funkční kreativitou a dobrým vkusem. Bylo nám hned jasné, že takovými dobrými nápady vybavená stavba bude skvělá i pro nás. A tak stačilo většinu věcí pouze zrestaurovat, aby dále sloužily svému původnímu účelu. Málokdy se stane, že se člověk ztotožní s původními nápady předchozích majitelů, ale v tomto případě se to z velké míry povedlo. V 80. letech 20. století došlo k velkému rozvoji chatařství a chalupářství a myslím, že těmto zájmovým činnostem patří i dnes zasloužená pozornost a ocenění nejen u nás, ale i z pohledu evropského."

Foto: Milan Kutil Říha, Text: David Latif (mírně doplnil Milan Kutil Říha).

multimetr