Muzeum kutilstv

Jistě namítnete, že třešně v lese nerostou. Co však řeknete na hypotézu, že, když zmizely lesy, našli ptáci nový domov na ovocných stromech? Vypozoroval jsem, že se během kůrovcové kalamity počet ptáků v naší zahradě výrazně zvýšil. Již několik let tak nemáme žádné třešně, opeřenci je vždy kompletně zlikvïdují.

Až letos si opět pochutnáváme, což vysvětluje tato druhá moje hypotéza - sousedovi se pod střechou uhnízdily poštolky, kterých se likvidátoři ovoce bojí a ulétli jinam.

10. 07. 2023 - "Souhlasím s Vaší hypotézou. Nad námi také lidi vykáceli hustou zahradu a všichni ptáci, většinou vrabčáci, se přestěhovali k sousedům do hustých a vysokých tůjí. Mají je u hranic našeho pozemku. Třešně tu nemáme, ale pergolu (a bohužel všechno) máme od ptáků pokakané." Z facebookového profilu Muzea kutilství vypsal Milan Kutil Říha.

10. 07. 2023 - "Není třeba čekat na poštolky nebo jiné dravce, jestli se uráčí uhnízdit poblíž naší třešně, ale plašič v podobě dravce lze vyrobit a zavěsit na a nebo nad třešní. Návodů je plno na Youtube. Já denně ptáky krmím, mám trojdílné krmítko a taky sypu i na zem. Kos raději ze země, miluje loupané slunečnice a v zimě rozpůlená jablka. Sýkorky milují hlavně nadrcené vlašské ořechy - přidám pšenici, tu sice nemilují, ale jak dojdou ostaní dobroty, tak se pustí i do ní. Denně dostanou čerstvou vodu do misky, kterou pilně využívají. Někdy ptáček přiletí jen se napít, hlavně v současných vedrech. Nesypu žádné obrovské množství, ale jen tolik, abych to nesourodé hejno udržel. Mám i zabydlenou hnízdící budku a sýkorky počítám - už vylétly. Třešně nakupuji a brlám nad tou cenou. Důchodce 78." Z facebookového profilu Muzea kutilství vypsal Milan Kutil Říha.

multimetr

multimetr

Text a foto: Milan Kutil Říha