Nezapomeňte si tuto delikatesu objednat pár dní před Vaší návštěvou Muzea kutilství. Necháme ji upéct.
"Někdy v polovině 19. století se začalo pod vlivem kuchařského umění M. D. Rettigové s pečením plněných kynutých buchet. Byly rovněž převzaty od německé menšny, ale Rettigovou zdokonaleny. To už se používal řepný cukr za přijatelnou cenu a staly se oblíbenými jako české buchty. Na tom měla zásluhu také spisovatelka B. Němcová. Některé hospodyně a kuchařky v Polné zkusily buchty naplnit upravenou mrkví místo povidel, tvarohu či máku nebo ovoce a ořechů. Rychle se ujaly a dostaly název mrkvance nebo mkrvánky. Pekly se nejprve během roku a později hlavně při mrkvové pouti."
ZDROJ: SKÁLA, Václav. O polenské pouti - mrkvová nebo mrkvancová? POL NET, 25. 08. 2011, http://polnet.cz/2011/08/25-o-polenske-pouti-mrkvova-nebo-mrkvancova